top of page
Search
  • Writer's picturejkles-webmaster

Uskallatko elää arvojesi mukaan?Minulla on sinulle tehtävä. Pohdi ensin, millaiset kriteerit ohjaavat valintojasi. Mikä saa sinut valitsemaan, mitä teet vapaa-ajallasi? Minkä perusteella valitset, millaisia kesätöitä haet?


Seuraavaksi mieti, millaisia arvoja aina sanot itselläsi olevan. Mitkä asiat ovat sinulle kaikista tärkeimpiä? Mihin asioihin

haluaisit käyttää aikaa silloinkin, vaikka päivässä olisi puolet vähemmän tunteja?


Olivatko nuo kaksi listaa samanlaiset? Hienoa, sitten taidat jo elää elämääsi arvojesi mukaan! Mutta silloin tämä teksti ei ole sinulle. Tämä teksti on nimittäin kaikille meille, jotka haluaisimme solmia arvot tiukemmin kaikkeen siihen, mitä elämässämme teemme. Se ei taida olla helppo tehtävä.


Annika Järvelin apuun arvonmetsästykseen


Äsken mainitussa arvoprojektissa moni tarvitsee apua. Siksi päätin kysyä neuvoa Annika Järveliniltä, harrastuksestaan ja intohimostaan itselleen työn luoneelta matkailuyrittäjältä. Alkuun kerron Annikan tarinan, niin ymmärrät, miksi kannattaa kuunnella juuri hänen neuvojaan arvojen mukaan elämisestä.


Annikan sydän on aina sykkinyt matkustelulle. Maailmaa kiertäessään hän heräsi pohtimaan, millä keinoin matkustelusta voisi tehdä kestävämpää ja eettisempää. Annika halusi massaturismin sijaan päästä oppimaan vieraista kulttuureista elämällä osana yhteisöä. Mutta kuinka se olisi mahdollista, kun yhteistä kieltä ei ollut, eikä pieniin vähävaraisiin kyliin noin vain rynnättäisi leikkimään paikallista? Kun tällaista matkailua ei vielä mikään taho tuolloin tuntunut toteuttavan, ryhtyi Annika järjestämään sitä itse.


Liikekumppaneikseen Annika löysi kaksi samanhenkistä naista. Vaikka heillä kaikilla oli erilainen tausta, heitä yhdisti samanlainen ajatusmaailma ja arvopohja. Jokainen oli viettänyt aikaa ulkomailla ja tiesi, että matkusteluun oli löydettävä eettisempiä keinoja. He halusivat mahdollistaa uusiin kulttuureihin tutustumisen ilman, että länsimainen kulttuuri jyrää kaiken alleen. Lisäksi matkailusta voisi tehdä vaikkapa indonesialaiselle pikkukylän yhteisölle lisätulonlähteen.


Niinpä he perustivat Duara Travelsin. Yrityksen kautta matkailijat pääsevät vieraiksi kylien perheisiin, osaksi yhteisön arkea. Aivan kuten Annikakin toivoi aikoinaan voivansa tehdä.


Rohkeus ja oikeus kuunnella arvojaan


”Aluksi minäkin vain odotin”, Annika myöntää. Hänkään ei siis ole aina elänyt yhtä vahvasti arvojensa mukaan. Mitkä asiat ovat sitten saaneet Annikan ottamaan niitä isompaan rooliin elämässään? Syitä on kaksi.


Ensimmäinen syy arvojen mukaan elämiseen on rohkeus. Annika on uskaltanut valita sen, mikä on hänelle tärkeää. Hän lähti edistämään kestävää matkailubisnestä kahden ennalta tuntemattoman liikekumppanin kanssa, vaikka se ei aina työllistäkään satavarmasti tai kokopäiväisesti.


Toisen syyn Annika sanoo itse. Se on oikeus elää arvojensa mukaan. Se voi jopa vaikuttaa itsekkäältä – joutuuhan Annikakin sukkuloimaan paljon kalenterinsa kanssa, jotta prioriteetit saavat tarvitsemansa ajan ja huomion. Hänelle prioriteetteja ovat mielekäs työ sekä perhe, sillä hänellä on pieni tytär.


Lopulta siitä kaikesta uskalluksesta ja omapäisyydestä seuraa paljon hyvää. Arvojen mukaisessa työssä tai harrastuksessa viihtyy ja siitä saa hyvää oloa pitkäksi aikaa. Annikakin myöntää, että toisinaan iltaisin tulee vielä naputeltua työkonetta. Mutta hei, mitä sitten? Jos se on niin kivaa, miksi pitäisi sulkea työkone ja avata Netflix? Merkityksellisyys tuntuu hyvältä.


”Kyllä minä sitten isona…”


Mietitäänpä vielä alussa pohdittuja kysymyksiä. Mikseivät arvot ja valinnat kohtaa? Minulla on tapana mainita arvoista puhuttaessa, että raha ei ole minulle niin tärkeää kuin merkityksellinen työ. Silti huomaan ajattelevani kesätöistä näin: ”eihän se kummoista ole, mutta saanpahan onneksi rahaa opiskelutalvea varten”. Sitten isona ajattelen tekeväni töitä merkitys ja arvot edellä. Onko tuttua ”sitten kun” -ajattelua? Mitä jos lakkaisimme odottamasta parempaa hetkeä?


Onneksi jo näiden asioiden pohtiminen ja tiedostaminen vie eteenpäin. Annika kannustaa, että jokainen tuollainen ajatusprosessi johtaa kohti arvojen mukaista elämää. Kunhan vain uskaltaa alkaa toteuttamaan sitä.

114 views0 comments

Comments


bottom of page