top of page
Search
  • Writer's pictureVieraskynä

Pari sanaa elämästä“Ihmisen ei pidä tehdä mitään, mitä hän ei halua tehdä. Paitsi jos hän ei vielä tiedä mitä haluaa tehdä, hänen pitää tehdä kaikkea.” Näin kirjoittaa eräässä kirjassaan suomalainen filosofi, yrittäjä ja kirjailija Lauri Järvilehto. Järvilehdon kollega, filosofian tohtori ja onnellisen elämän tutkija Frank Martela puolestaan sanoo, että tyytyväisyys elämää kohtaan syntyy siitä, kun tekee itselleen merkityksellisiä asioita ja samanaikaisesti tekee itsestään merkityksellisen omalle ympäristölleen ja läheisille ihmisille.


Nyt pysähdy ja kysy itseltäsi:

”Teenkö sellaisia asioita elämässäni, joita oikeasti haluan tehdä?”


”Elänkö tällä hetkellä elämää, jossa päivät täyttyvät minulle, ympäristölleni ja läheisille ihmisilleni merkityksellisistä asioista?”


Sillä, mitä vastasit ja miltä nuo kysymykset saivat olosi tuntumaan tässä hetkessä, ei ole suurta merkitystä. Sillä olet täysin sama ihminen, kuin ennen noiden kysymysten lukemista. Se, millä on merkitystä, on se, mitä aiot tehdä asialle.


Edellä esitettyjen kysymysten ja niihin saatujen vastausten pohjalta voimme jakaa ihmiset melko suurpiirteisesti kolmeen ryhmään:

  • Oman elämänsä edelläkävijät.

  • Itsereflektioon kykenevät yksilöt.

  • Iso osa valtaväestöstä.


Mikäli olet oman elämäsi edelläkävijä, eli ihminen jonka päivät täyttyvät itselle ja muille merkityksellisistä asioista, niin taputa itseäsi olalle. Jos teet juuri niitä asioita elämässäsi mitä itse haluat, niin olet todennäköisesti kulkenut pitkän matkan saavuttaaksesi pisteen, jossa olet nyt. Kiitä siis itseäsi ja jatka samaa rataa. Muista kuitenkin, että harva ihminen on koskaan täysin valmis.


Jos kysymykset saivat sinut mietteliääksi, etkä ole täysin varma mitä niihin vastaisit tai mitä tuntisit, niin ei syytä huoleen. Tuonkaltainen reaktio vain kertoo siitä, että olet itsereflektioon kykenevä yksilö. Itsereflektio, eli oman elämän ja toiminnan kriittinen arviointi on ihmisenä kehittymisen lähtökohta. Joten jos koet kuuluvasi tähän ryhmään, niin haasta itseäsi rohkeasti kehittymään ja joku päivä olet juuri se henkilö, jollaiseksi olet aina halunnut tulla.


Eikö kumpikaan edellä mainituista kuvauksista tuntunut kuvastavan tilannettasi? Etkö ole ehkä koskaan pysähtynyt miettimään noiden kysymysten kaltaisia asioita? Älä pode siitä suotta pahaa mieltä, et ole nimittäin ainoa. Suuri osa ihmisistä viettää koko maallisen elämänsä vailla ymmärrystä siitä, kuka hän oikeasti on, tai mitä hän oikeasti haluaisi tehdä. He elävät elämänsä siten, kun heidän vanhempansa, opettajansa, puolisonsa ja työnantajansa haluavat. He tyytyvät siihen, että asiat ovat keskinkertaisella tasolla. He eivät uskalla unelmoida paremmasta, saati tehdä mitään sen eteen. Jos tämä kuulostaa tutulta, niin haluan muistuttaa sinua siitä, että sinä olet ainoa ihminen, jolla on valta muuttaa elämääsi. Kukaan muu ei voi tehdä sitä puolestasi.


Lopuksi haluan vielä jakaa sinulle kolme vinkkiä, jotka voit ottaa mukaan omalle löytöretkellesi. Löytöretkelle, jonka päämääränä on itsesi löytäminen.


  1. Ole rohkea ja utelias. Tee asioita, joita et ole vielä koskaan kokeillut. Jos elämäsi nykyinen sisältö ei tunnu täysin tyydyttävältä, niin eihän asia tule muuttumaan ennen kuin teet jotain sen eteen. Aloita uusi harrastus, ota jonkin täysin vieraan oppiaineen kurssi ensi lukukaudella tai ala vaikka meditoimaan päivittäin.

  2. Älä tyydy, äläkä luovuta. Älä tyydy vähempään kuin mitä ansaitset. Jos et ole täysin varma, onko joku asia sinulle merkityksellinen, niin se tuskin on, koska jouduit miettimään asiaa. Älä myöskään luovuta, vaikka välillä tuntuisi, että elämä ei etene mihinkään. Hyvät asiat ottavat oman aikansa, ennen kuin antavat lopullisen palkintonsa.

  3. Muista olla itsemyötätuntoinen. Anna itsellesi aikaa, äläkä ole itsellesi turhan ankara. Elämässäsi on yksi ihminen, jonka kanssa vietät jokaisen päivän syntymästä kuolemaan. Sinä itse. Joten jos suinkin mahdollista, niin suhtaudu itseesi kuin parhaaseen kaveriisi.


-----

Tekstin on kirjoittanut Spotlightin myyntitiimin Petri. Hän on gradua vaille valmis kauppatieteiden maisteri, joka haluaa aina uskoa parempaan huomiseen, vaikka elääkin parhaansa mukaan tässä hetkessä.


90 views

Comments


bottom of page