top of page
Search

Olet mitä ajattelet



– Työskentelin aikanaan yrityksessä, joka toimi Tele Finlandin ensimmäisenä myynnin partnerina. Skaala oli suuri, sillä parhaina aikoina myimme heille yli 1000 uutta asiakkuutta päivässä. Olin eräänä iltana juuri kumppanuuden varmistuttua lähdössä töistä kotiin, kun pomoni sanoi, että voisimme tarjota heille palveluna vielä kauppakeskusliiketoiminnan käynnistämisen. Tiedäthän, ne myyjät, jotka kiusaavat sinua kauppakeskusten käytävillä? Mietin, että tällainen partneruus vaatisi minimissään pari kolme viikkoa valmisteluaikaa, sillä meillä ei ollut tällaiseen osaamista tai organisaatiota. Esimieheni, yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja ilmoitti, että oli luvannut esitellä tarjouksen seuraavana aamuna. Shop-In-Shop oli tuohon aikaan uutta ja vaikka ensifiilikseni oli, että älä nyt Heikki naurata, niin kävimme ostamassa lähikaupasta pussillisen energiajuomaa ja aloitimme hommat. Teimme koko yön ajan kauppakeskusten valintoja päätyen lukuun 18, samoin aikataulutusta, hinnoittelua ja ties mitä. Se oli ihan helvetinmoinen suunnitelma. Seuraavana aamuna sitten esittelimme se heille ja saimme diilin. Opin tästä: älä aseta rajoja omille mahdollisuuksillesi, kertoo Jussi Muurikainen.


Tämä on hyvä esimerkki tilanteesta, jossa onnistuminen vaatii kelkan kääntämistä omassa ajattelussa. Vastaavia tarinoita Jussilla riittää. Allekirjoittanut on päässyt niitä kuuntelemaan viimeisen vuoden aikana jo useasti. Ensimmäistä kertaa tapasimme viime syksynä Jussin puhuessa opiskelijaporukalle kohtaamisista, luottamuksen rakentamisesta ja opiskeluajasta. Tällöin hän vielä työskenteli Nordealla uusien digitaalisten palvelujen ja niihin liittyvien yhteistyökumppanuuksien parissa. Kohtasimme huhtikuussa uudelleen sattuman kautta, Jussin titteliksi oli vaihtunut viestintäjohtaja ja työpaikaksi kuluttajalaskujen maksupalvelua tarjoava startup Klever. Ammattinimikkeen lisäksi Jussi kutsuu itseään verkostojen ja kohtaamisten rakentajaksi. Tämä konkretisoituu esimerkiksi siinä, että hän on jo kolmatta kertaa järjestämässä kasvuyrittäjien ja yrittäjyysvaikuttajien kohtaamistapahtumaa #BSFestival18:a.


Aina Jussin tavatessani hänen puheissaan nousee esille oman ajattelun kehittäminen. Se onkin yksi hänen suurimmista mielenkiinnon kohteistaan. Hän on lukenut ja opiskellut aihetta runsaasti.


– Näistä asioista on paljon hyötyä bisneselämässä, ihmisten kanssa toimeen tulemisessa ja viestinnässä. Etenkin tekoälyn aikakaudella tällaiset ihmisenä olemisen perustaidot tulevat korostumaan. Näistä jutuista pitäisi puhua enemmän, sanoo Jussi.


No, me puhuimme lisää. Lounastreffien ja parin puhelun anti tiivistyi lopulta kolmeen Jussin kertomaan ydinpointtiin ja vinkkeihin, joilla omaa ajatteluaan voi lähteä kehittämään.


Aivot on lihas.


– Kun puhumme ajattelun kehittämisestä, rinnastaisin itse aivot lihaksiin. Lihasten terveys riippuu paljon siitä, miten niitä käytetään ja harjoitetaan. Vaikka lihaksilla on tietty peruskapasiteetti, ne voi saada treenaamalla parempaan vireeseen. Sama pätee aivoihin, Jussi toteaa.


20 kilon painonpudotusta ei voi tilata huomiseksi, eikä myöskään oman ajattelutavan muutosta. Aivojen kehittäminen vaatii toistoja ja pitkäjänteistä työtä. Takaiskuja tulee varmasti, mutta niiden hetkellä täytyy muistaa olla itselleen armollinen ja jatkaa kehitystyötä eteenpäin.


– Elämä ei voi olla yhtään sen parempaa tai huonompaa kuin millaisen kuvan siitä itsellesi piirrät. Onnellisuuden tunteeseen vaikuttaa moni asia. Esimerkiksi taloudelliset ongelmat ja sairaudet voivat tuoda suurenkin negatiivisen vaikutuksen. Kuitenkin iso osa onnellisuudesta tulee siitä, että millaisia ajatuksia päästät päässäsi valloilleen ja miten erilaisia elämän tapahtumiasi käsittelet. Voit elää onnellisemmin tulkitsemalla terveemmin ne tilanteet, joita elämässäsi kohtaat. Sellaista elämää nimittäin ei olekaan, jossa kaikki menee kuin Strömsössä, Jussi jatkaa.


Kyky käsitellä terveesti erilaisia haasteita ja vastoinkäymisiä siis auttaa henkisen tasapainon säilyttämisessä. Siksi haasteita ja vastoinkäymisiä kohdatessaan on tärkeää miettiä, minkä painoarvon niille antaa. Jussi tietää, mistä puhuu. Hän on joutunut kohtaamaan urallaan jyrkkiä alamäkiä, kuten vuonna 2008 perustamansa yrityksen toiminnan sulkemisen ja mittavat taloudelliset tappiot.


– Kyky työstää vaikeita asioita on auttanut paljon. Vaikka on ollut alamäkiä, ne eivät missään vaiheessa päässeet psyyken puolelle voimakkaasti. Vaikeina hetkinä olen pystynyt jollakin tavalla suuntaamaan huomioni niihin asioihin, jotka ovat olleet hyvin. Nämä kokemukset ovat opettaneet suhteellistamaan asioita, joten pienet vastoinkäymiset eivät ole saaneet päiviäni mustiksi, Jussi toteaa.


Päivä on helppo pilata surkealla tulkinnalla.


– Yksi henkilö, jonka oppeja olen noudattanut herkeämättä, on Anthony Robbins. Hänen tapahtumansa vetävät valtavasti väkeä maailmalla. Sieltä on tarttunut mukaan seuraava oppi. Kun ihminen vastaanottaa jonkin aisteilla havaittavan ärsykkeen, se johtaa vasta tulkintakerroksen jälkeen varsinaisiin tunteisiin. Tulkintakerroksen kehittäminen onkin se juttu, mihin meidän pitäisi keskittyä, Jussi sanoo.


Yleisölle puhuessaan Jussi on demonstroinut tulkintojen merkitystä kahdella kysymyksellä. Ensin hän kysyy, että kuinka moni yleisöstä on loukkaantunut ihmissuhteissa. Suurin osa nostaa kätensä ilmaan. Sitten hän kysyy, että kuinka moni yleisöstä on tietoisesti loukannut toista ihmissuhteessa. Useimmiten vain yksi käsi nousee ylös. Tämä kuvaa hyvin sitä, että suurin osa riidoista saa alkunsa väärästä tulkinnasta. Tilanteissa on aina kaksi osapuolta, joilla on omat tulkintansa tapahtuneesta.


Mittari viestinnän onnistumisessa on se, mitä sillä saavutetaan.


Vaikka lähettämäsi viesti olisi päässäsi selkeä, esitystapasi vaikuttaa siihen, saavutatko haluamiasi tuloksia. Olet ympäristöllesi juuri sellainen kuin miltä näytät, eikä vastapuoli osaa lukea ajatuksiasi. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota omiin ilmeisiin, eleisiin, kehonkieleen ja äänenpainoon.


– Älä varsinkaan oikeuta huonoa käyttäytymistäsi sellaisilla asioilla kuin nälkä tai aamuinen väsymys, sillä niillä ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, miten kohtelet toista ihmistä, Jussi sanoo.


Viestinnässä vastaanottajan on syytä miettiä, että miten tulkitsee asiat. Jussi kehottaakin antamaan enemmän rakkautta omiin tulkintoihin. Tulkinta on valinta. Valitsetko negatiivisen vai positiivisen vaihtoehdon, se kaikki tapahtuu valintana omassa päässäsi.


Miten voisin treenata aivojani?


Miten näissä asioissa voi kehittyä? Psykologiasta ja ajattelun kehittämisestä löytyy roppakaupalla kirjallisuutta, YouTube-videoita, blogitekstejä ja muuta materiaalia. Niitä myös Jussi on hyödyntänyt paljon. Aiheeseen perehtymisen jälkeen hän vinkkaa ottamaan opit käyttöön jossakin arkisessa tilanteessa ja muuttamaan itse sitä kulmaa, miten ajattelee ja toimii. Lisäksi Jussi kannustaa oman itsetuntemuksen lisäämiseen.


– On helpompaa työstää asioita, kun tuntee itsensä ja omat kehityskohteensa. Olen tehnyt paljon persoonallisuustestejä. Näiden tuloksista on helppo poimia omat kehityskohteensa. 16personalities.com voi olla hyvä startti. Suosittelen tutustumaan omien aivolihastesi nykytilaan, Jussi päättää.


154 views
bottom of page