top of page
Search
  • Writer's pictureVieraskynä

Mielen rooli elämässä – Maria Huntington

Olen ammatiltani seitsenottelija. Treenaan päivittäin, välillä kaksi kertaa päivässä. Pinnalta katsottuna työni painottuu fyysisiin ominaisuuksiin ja liikkumiseen. Kuitenkin vastoin yleistä mielikuvaa, mieleni on tärkein osa työtäni. Mieleni on se, joka antaa käskyn mennä treeneihin. Mieleni on se, joka näkee edessä olevan tavoitteen. Mieleni on myös se, joka kärsii, kun kroppani kärsii. Mielen tärkeyttä ei voi painottaa liikaa. Työ kärsii, jos mieli ei ole pelissä mukana. Tämä pätee joka ikiseen työhön ja tekemiseen.


Haluamme kaikki onnellisen elämän jonka perusedellytyksenä on mielen terveys. Onnellinen elämä kumpuaa terveestä ja itsevarmasta minäkuvasta ja selkeistä intohimoista ja tavoitteista. Valitettava tosiasia vaan on, että elämä ei aina kohtele sinua kuten haluat. Kohtaamme pieniä ja suuria vastoinkäymisiä, joiden edessä huomaamme olevamme toimettomia. Joskus huomaan, että pienikin asia saattaa pilata koko päivän ja viedä flown tekemisestä. Isot vastoinkäymiset kannustavat luovuttamaan ja yrittämään uudestaan toiste, jos tilaisuus sattuu tulemaan uudestaan.


Itse olen joutunut hyväksymään sen, että vastoinkäymiset ovat urheilijan arkea. Oma suhtautuminen vastoinkäymisiin on muuttunut hyvin radikaalisti siitä mitä ennen ajattelin. Ennen olen antanut sen lannistaa ja painaa minut alaspäin. Aikaisemmin ajattelin, että olet syntynyt joko vahvaksi tai heikoksi ja näillä eväillä mennään. Nykyään tiedostan, että jokaiselle tulee vastoinkäymisiä elämän aikana, se on täysin normaalia. Se miten suhtaudut vastoinkäymisiin ja mitä päätät oppia tilanteesta, ratkaisee miten selätät elämän eteesi heittämät esteet. Jokainen vastoinkäyminen on hyvä käsitellä, jotta ne eivät jää kalvamaan ja estämään kehittymistä.


Miten saavuttaa terve mieli?


Kaikkein tärkeintä on löytää omat intohimot. Oli se työ, tapa tai harrastus, sillä ei ole väliä. Löydä itsellesi jotain, joka tuo sinulle perhosia vatsaan. Se mikä sytyttää sinulle sen sisäisen motivaation tekemiseen ja elämään yleensä. Toteuta itseäsi, koska olet tässä maailmassa elämässä vain sinun elämääsi.


En voi sanoa olevani henkisen kehityksen päässä saati sitten alan asiantuntija, mutta olen ammattini puolesta joutunut ja päässyt tutkimaan näitä asioita itsestäni. Olen oppinut, että mieltä ja mielen suhtautumista hyviin ja huonoihin asioihin voi harjoituttaa ja on okei tehdä niin. Nykyään osaan prosessoida vastoinkäymisiä paremmin ja pystyn välillä kääntämään huonon kokemuksen voimaantumisen ja motivaation tunteeksi. Koska mielen voimalla niin voi tehdä.


Kehitän mieltäni ja itseäni ihmisenä käymällä urheilupsykologilla. Teen säännöllisesti harjoituksia, joita olen sieltä saanut. Lisäksi yhdistän omia toimiviksi todettuja keinoja tsempata itseäni. Teen mielikuvaharjoituksia kisasuorituksista ja katson inspiroivia videoita. Tärkeää on löytää juuri itselleen ainutlaatuiset sytykkeet, jotka sytyttävät sinussa palon. Mielen kehitys on lopulta elämän pituinen matka. Se mikä innostaa tietyssä hetkessä ei välttämättä sytytä kipinääsi enää toisessa. Huomioi mielesi ja henkinen hyvinvointisi ja anna sille tilaa. Etsi ja uudelleen etsi onnen ja ilon lähteesi ja opi kokemuksistasi. Kannustan jokaista välillä katsomaan itseään pintaa syvemmälle ja tutustumaan siihen uniikkiin mieleen ja persoonaan, joka tekee sinusta ainutlaatuisen itsesi.Joskus kuitenkin se mitä haluat pitkällä tähtäimellä ei linjaudu sen kanssa mitä haluat juuri tietyllä hetkellä tehdä. Vaikka tavoittelet jotakin, joka tekee sinut onnelliseksi, jonain iltana motivaatio saattaa olla kadonnut kokonaan ja maailman näkymät näyttävät harmailta. Omia motivoinnin keinoja ovat videot esimerkiksi vanhoista kisasuorituksista. Lisäksi olen kirjoittanut itselleni tekstin pätkiä ja sanontoja, jotka ovat lähellä omia arvojani ja tekemistäni. Kaikkein itselle mieleenpainuvin ja osuvin lausahdus tulee Yle Areenan ”SAS: Erikoisjoukkojen kovassa koulussa” sarjasta: ”Kehosi kestää paljon enemmän kuin mielesi.” Tässä lausahduksessa painottuu mielen merkitys kaikessa. Itse voin sanoa, että en koskaan ole lopettanut kisaa kesken sen takia, että jalkani olisivat fyysisesti pettäneet alta vaan mieleni on luovuttanut ja antanut käskyn lopettaa juokseminen. Vaikka kehon sietokyky on olennaisena osana lähinnä vain urheilussa, koen, että mielen asettamat rajat vaikuttavat aivan kaikkeen tekemiseen. Oma mielesi on sinun isoin ja joskus jopa ainoa este. Tosin, mikään tulos ei ole kovan työn takana. Harjoittamalla mieltäsi ja kehittymällä pystyt saavuttamaan asioita, joita et uskaltanut ennen edes ajatella.


Viimeisenä haluan käsitellä mielen, sen kehittämisen ja kohtaamien vaikeuksien tabuja. Terapeutilla käymiseen ja mielen kehittämiseen liittyy ihmisten mielessä ennakkoluuloja, hämmennystä ja jopa häpeää. Perisuomalaiseen luonteeseen kuuluu selvitä sinnikkäästi ja olla hiljaa, mutta asian ei tarvitse olla niin. Minulta saatetaan tiedustella, että onko kaikki kunnossa, kun käyn terapiassa. Terapiassa käymisen ei tarvitse liittyä huonoon vaiheeseen elämässä. Terapia on hyväksi oli sitten sairas tai terve. Omaa halua kehittää ja hoitaa mieltään ei pidä hävetä yhtään sen enempää kuin esimerkiksi halua menestyä elämässä. Elämäsi kulkee käsi kädessä mielesi kanssa, joten miksi et pitäisi huolta työkalusta, joka kuljettaa sinua elämässä eteenpäin. Kun puhut psykologille tai teet harjoituksia, se on voimaa ja uskallusta.


Uskalla pitää huolta mielestäsi.

706 views0 comments

Comentarios


bottom of page