top of page
Search
  • Writer's picturejkles-webmaster

Itsesi tähden

Ajattele isosti. Isommin. Ei pelkästään boksin ulkopuolelta, heivaa kokonaan se boksi. Palauta mieleesi normaali arkiaamusi: mitä ajattelet avatessasi silmäsi herätyskellon soidessa, minkälaisia reaktioita oma aamuinen peilikuvasi herättää ja mihin suuntaat ajatuksesi jääkaapin avatessasi. Ehkäpä toivot joinakin aamuina osaavasi kääntää unirytmisi päälaelleen ajatuksen voimalla tai omaksuvasi unissasi järjestelmällisemmän otteen työpöytäsi suhteen. Mitä voisit tehdä toisin ollaksesi päivitetty versio itsestäsi?


Elämä on enemmän kuin kahvinhuuruisia kiirepäiviä työpaikalla tai kampuksella. Toisille opiskelut ja työt ovat elämä, mutta myös varsin erilaiset prioriteetit ovat hyväksyttäviä. Sen sijaan, että manipuloisit itsesi päivä toisensa jälkeen rakastamaan arjen velvollisuuksia, opettele tunnistamaan ne tunteet ja tilanteet, jotka tuovat sinulle luonnostaan voimaa kaiken kiireen ja stressin keskellä. Ehkäpä niitä ovat huulillesi levittyvä hymy tavatessasi kollegasi kahvihuoneessa, lämmin olo nähdessäsi lapsen halaamassa pörröistä koiranpentua tai turvallisuuden tunne suosikkisarjasi parissa kotisohvalla. Mitä ikinä nämä arkeasi piristävät tekijät ovat, pidä niistä lujasti kiinni. Kuulostaa kliseiseltä, vaikkakin toisaalta varsin kokeilemisen arvoiselta.


Vuoden 2020 tuoma erikoistilanne sai erityisesti useat opiskelijat pohtimaan omia arvojaan ja haluaan tai haluttomuuttaan joustaa niistä. Pitäisikö ottaa vastaan pätkätyö yrityksessä, jonka toimintatavat rikkovat periaatteitani? Uskaltaisinko elää opintolainalla ja luottaa tulevaisuuteen? Olisinko valmis tekemään oikealta tuntuvaa työtä ilman rahallista korvausta? Tämänkaltaisiin arvokysymyksiin voit vastata vain sinä itse. Vaikka joustavuus nähdään työelämän kannalta kriittisenä piirteenä, sitä toteuttaessa ei tarvitse mennä loputtoman syvälle omalla epämukavuusalueellaan. Jos joku pyytäisi sinua varastamaan sataman parkkipaikalta urheiluauton ja tarjoaisi siitä hyvästä palkkiota, hakisitko sorkkarautasi?


Meitä opetetaan luottamaan omaan harkintakykyymme jo nuorena, eikä intuitiosta tai oman arvokkuuden tunnistamisesta kannata luopua vanhetessakaan. Tuskin ryhtyisit edellä kuvattuun epäeettiseen tekoon palkkiosta huolimatta, joten miksi toimisit työtehtävissä, jotka eivät edistä sisäistä rauhaasi tai luo inspirationaalista sisältöä elämääsi?


Elämä opettaa meitä jatkuvasti, myös tämän äkkipysähdyksen aikana. Tänä vuonna jouduimme korvaamaan vappupiknikin YouTube-lähetyksellä, luennot Zoom-tapaamisilla ja festarit TikTokeilla. Miljoonakaupunkeihin lentämisen sijaan päädyimme lähipaikkakuntien kauniisiin kansallispuistoihin ihailemaan luonnon koskemattomuutta, ja kiireen tunteen poistuttua päädyimme vanhojen rakkaiden harrastusten pariin. Pysähtymisen aika opettaa meitä toimimaan paremmin jokapäiväisissä tilanteissa ja kestämään epävarmuutta. Sen tarkoitus ei ole lannistaa tai viedä meiltä kaikkea, vaan pysäyttää, korjata epäoikeudenmukaisuuksia ja rohkaista meidät uudestaan jaloilleen.


Vallitseva poikkeustilanne voi kestää ikuisuudelta tuntuvan ajan tai päättyä kuin seinään – moni asia on loppujen lopulta omista asenteistamme kiinni. Joko sinäkin poimit maalipensselisi ja plektrasi lattialta ja teit sitä, minkä tiedät varmuudella tekevän sinut onnelliseksi? On aika olla itsekäs – ota siis tilaa ja etsi itsesi.


139 views0 comments

Comentarios


bottom of page