top of page
Search
  • Writer's pictureVieraskynä

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan – hienoja uramahdollisuuksia on tarjolla Keski-Suomessa

Updated: Dec 11, 2023

Monesti ajatellaan, että opiskelun jälkeen oman uran luomiseksi on lähdettävä töihin pääkaupunkiseudulle. Haluamme murtaa tämän myytin ja kannustaa tutustumaan Keski-Suomen työmahdollisuuksiin. Tiesitkö, että Keski-Suomessa kehitetään suurin osa maailman paperikoneista, tai 90 prosenttia maailman merikaapeleista on tuotettu täällä valmistetuilla työkaluilla? Tai että Keski-Suomen teknologiaratkaisuilla pelastetaan ihmishenkiä ympäri maailmaa tai tuotetaan uusiutuvaa energiaa, vastuullista kangasta tai päästötöntä betonia? Tässä vain pari esimerkkiä ainutlaatuisista yrityksistä Keski-Suomessa.


Tuoreimman osaajakyselymme mukaan keskisuomalaisissa yrityksissä podetaan edelleen työvoimapulaa. Talouden notkahdus on vaikuttanut tarpeeseen vain hetkellisesti, ja heikentyneestä suhdannetilanteesta huolimatta yritysten näkymä lähitulevaisuudelle on positiivinen. Selkeä rekrytointitarve näkyy yrityksissä, kun asiaa tarkastellaan seuraavan parin vuoden aikajänteellä.


Syitä työvoimapulaan on monia – ehkä yritykset ja osaajat eivät ole löytäneet toisiaan tai työmahdollisuudet eivät ole tiedossa. Keskisuomalaisten yritysten näkökulmasta tärkeimmät syyt rekrytointihaasteisiin ovat, ettei avoimiin tehtäviin ole riittävästi hakijoita, hakijoiden vähäinen työkokemus, hakijoiden soveltumaton koulutus sekä kiihtynyt kilpailu työntekijöistä. Työvoimapulasta kärsivät yritykset kertovat, että nuoria otetaan ja koulutetaan töihin, kunhan motivoituneita henkilöitä löytyisi.


Jokaiselle jotakin

Keski-Suomessa on yli 11 000 yritystä. Valinnanvaraa siis on. Keski-Suomessa loistaa vahvana esimerkiksi teollisuus, kuten metsä- ja metalliteollisuus sekä teknologia-ala. Osaajia tarvitaan myös kaupan, hallinnon ja oikeustieteiden aloille, tietojenkäsittely- ja tietoliikennealoille, tekniikan aloille sekä palvelualoille.


Voit aloittaa tutustumisen keskisuomalaisiin yrityksiin Keski-Suomen kauppakamarin nettisivujen jäsenlistauksen kautta joko tutustumalla suoraan listaan tai hakemalla yrityksiä esimerkiksi toimialan mukaan. Listasta löytyy yli 850 keskisuomalaista yritystä ja organisaatiota.


Yritykset tiedostavat, että on heistä itsestä kiinni, että nuorille kerrotaan, millaisia työmahdollisuuksia Keski-Suomessa on tarjota. Yrityksissä tiedostetaan myös työnantajamielikuvan tärkeys ja monet ovatkin tarttuneet tavoitteeseen olla yrityksenä mahdollisimman hyvä työpaikka, jossa työntekijöiden ja työnantajan arvot kohtaavat. Jotkut ovat päässeet jopa niinkin pitkälle, että ne on rankattu yhtenä Euroopan parhaista työpaikoista.


Oppilaitoksista kerrotaan, että monen nuoren jääminen maakuntaan kaatuu siihen, ettei harjoittelu- tai työpaikkaa löydy. Kauppakamarina kannustamme yrityksiä yhteistyöhön siinä, että saamme pidettyä nuoret maakunnassamme. Nuoret keskelle hyvää -kampanjassa sitoudumme kannustamaan alueen yrityksiä tarjoamaan nuorille työharjoittelu- ja kesätyöpaikkoja, joissa nuorille tarjotaan turvallinen, opettava sekä osallistava kokemus työelämästä. Olemme haastaneet myös yrityksiä mukaan kampanjaan miettimään ja kertomaan, mitä hyvää he nuorten hyväksi tekevät.


On monta hyvää syytä, miksi jäädä töihin Keski-Suomeen – asuminen on edullisempaa, luonto on lähellä, on palveluita ja paikasta toiseen liikkuminen on helppoa, vain muutamia mainitakseni. Täällä on kaikki mahdollisuudet hyvään elämään.


Asennetta ja rohkeutta

Itse haluan kannustaa, että ole rohkeasti yhteydessä yrityksiin harjoittelu- ja työpaikan saamiseksi. Kannattaa hoitaa opiskelut, harjoittelut ja kesätyöt hyvin, sillä se avaa uusia mahdollisuuksia. Pyri rakentamaan verkostoja jo opiskeluaikana.


Itse olen päässyt unelmieni työpaikkaan Keski-Suomen kauppakamarille juuri opintoihin kuuluvan työharjoittelun kautta. Hakeminen Keski-Suomen kauppakamarin kaltaiseen organisaatioon, joka tekee valtavasti tärkeää työtä isojen asioiden parissa Keski-Suomen yritysten ja elinvoiman ja eteen, tuntui silloin nuorena tyttönä kuuhun kurkottamiselta. Sinnikkäästi kuitenkin tavoittelin puhelimitse silloista toimitusjohtajaa – niin monta kertaa, että puheluun vastattiin, ja puhelun perusteella sain kutsun haastatteluun. Haastattelussa paikalla oli vastassa koko henkilöstö. Peukkuäänestyksen tulos oli onnekseni positiivinen.


Harjoittelussa tein parhaani. Tässä sitä ollaan edelleen, kohta kymmenen vuotta myöhemmin. Eri tehtävien kautta olen päässyt edistymään urallani ja kasvamaan nykyiseen rooliini. Paljon olen päässyt kehittymään ja tekemään tässä ajassa. Oma mottoni on: jos jotain en osaa, opettelen. Uskon, että se kantaa työelämässä pitkälle.


Arvostan edelleen työnantajaani valtavasti ja on ilo olla yhteistyössä rakentamassa parempaa Keski-Suomea. Olen hyvin ylpeä keskisuomalaisista yrityksistä, jotka tuovat niin paljon hyvää Keski-Suomelle ja maailmalle.


Tarinallani haluan kannustaa kaikkia tavoittelemaan omia unelmiaan, vaikka ne tuntuisivat kaukaisilta, sekä toivottaa rohkeutta niiden toteuttamiseen! Ota ohjat omiin käsiin – oma tulevaisuus rakentuu vain itse tekemällä.

Viivi Sakkara

Viestintäpäällikkö

Keski-Suomen kauppakamari
50 views0 comments

Comments


bottom of page